نتایج یک تحقیق در فرانسه نشان میدهد میزان وابستگی کودکان به صفحات نمایش از ابتدای همهگیری کرونا افزایش یافته است. طبق این پژوهش که مشترکا توسط نهاد ناظر بر والدین و آموزش دیجیتال و اتحادیه ملی موسسات خانوادگی فرانسه تهیه شده، ۴۴ درصد والدین و ۵۳ درصد کودکان بیشتر از گذشته وقت خود را صرف صفحات نمایش از موبایل و تبلت گرفته تا تلویزیون میکنند.
از سال ۲۰۱۹ به این سو میزان استفاده کودکان از همه انواع صفحات نمایش زیادتر شده است. این میزان در مورد کامپیوتر ۶ درصد، در مورد تلویزیون ۸ درصد بوده و در مورد گوشیهای هوشمند ۱۱ درصد و تبلتها ۲۳ درصد افزایش داشته است.
همچنان تلویزیون در صدر فهرست استفاده افراد در میان صفحات نمایش قرار دارد. تنها نکته «مثبت» طی دو سال اخیر کاهش علاقه ۶ درصدی به بازیهای ویدئویی بوده است.
بحران کرونا و محدودیتهای ناشی از این همهگیری بیشک در رشد میزان استفاده خانوادهها از صفحات نمایشی تاثیرگذار بوده است. اغلب افرادی که برای تهیه این تحقیق با آنها صحبت شده به این افزایش در مورد خود آگاه بودهاند.
آمارها نشان میدهد که ۷۷ درصد والدین در فرانسه معتقدند که فرزندانشان زمان زیادی را صرف صفحات نمایشی میکنند. این میزان در بین خود بچهها ۶۲ درصد بوده است.
تاکنون تحقیقات متعددی در مورد آثار زیانبار استفاده بیش از اندازه کودکان از چنین وسایلی انجام شده است. دکتر آنلیز دونکاندا چند سال پیش در کتابی تحت عنوان : «کودکان مقابل صفحات نمایشی؛ ما در حال تولید معلولیت هستیم» نسبت به تبعات جبرانناپذیر این «سهلانگاری» هشدار داده است.
او با انتشار یک ویدئو که با استقبال زیادی در فرانسه روبرو شده بود نسبت به عواقب مضر دیدن تلویزیون و موبایل و تبلت بهویژه در مورد نوزادان و گروه سنی زیر ۴ سال تاکید کرده بود.
در پژوهش تازه منتشر شده ۴۳ درصد والدین کودکان ۰ تا ۲ ساله همراه با نوزادان خود در اینترنت چیزی را جستجو کردهاند و ۲۶ درصد هم به نوزادنشان ویدئوهای کوتاه نشان دادهاند.
اولیویه ژرار، یکی از افرادی که در تهیه این گزارش نقش داشته به «فرانس انفو» میگوید: سن میانگین برای برخورداری از یک وسیله دیجیتال ۱۰ سال و نیم است. این عدد بهدلیل موارد استفاده مثبت ابزار دیجیتال و عمدتا بهدلیل تنظیم فعالیتهای خانواده در حال کم شدن است.
کارشناسان و متخصصان اطفال همچنان بر این باورند که تاثیرات منفی استفاده بیش از اندازه از صفحات نمایش بسیار بارزتر از تاثیرات مثبت آنهاست. برخلاف تصور بسیاری از والدین کودکانی که در سنین بسیار پایین مقابل تلویزیون یا گوشی هوشمند والدین خود با این توجیه که «چیز تازهای یاد میگیرند» نشانده میشوند در سنین بالاتر احتمالا تبعات جبران ناپذیر این عمل را خواهند دید. سردرد، بیخوابی یا کابوسهای شبانه تنها برخی از نماهای بیرونی در معرض نامحدود بودن کودکان در برابر صفحات نمایشی است.
تعداد صفحات نمایشی موجود در خانه، نحوه دسترسی کودک به تبلت و گوشی والدین در کنار نیاز او به اجازه گرفتن از پدرو مادر برای تماشای برنامه مورد علاقه خود، زمان صرف شده در مقابل صفحات نمایشی نقش مهمی در شکلگیری آینده او بازی میکند.
متخصصان میگویند از دادن گوشی خود به فرزندتان حذر کنید، برای تلفن یا تبلت خود رمز بگذارید و از خریدن تبلت یا تلفن همراه بهعنوان هدیه تولد اگر فرزندتان زیر ۶ سال است اکیدا خودداری کنید. نکته مهم اینکه برای متقاعد کردن کودکی که به نوعی به دیدن صفحه نمایشی «اعتیاد» پیدا کرده، پرخاشگری و داد زدن و محروم کردن راه حل خوبی نیست. والدینی در این راه نتیجه بهتری خواهند گرفت که «گزینه جانشین» را به کودک خود پیشنهاد میکنند، بعنوان مثال دست او را میگیرند و برای یک گردش حتی چند دقیقهای از خانه خارج میشوند یا با کودک یک بازی مفید و هیجان انگیز انجام می دهند.